– – – Play Fair, Enjoy Life & Sports! – – –

Kwaliteit

 

 

High5 sports voetballen worden uitvoerig getest

 

1. Gelijkmatige omvang

Bij de FIFA kwaliteitstest is de gelijkmatige omtrek van de bal het eerste dat gecontroleerd wordt. De doorsnede van de bal wordt op 10 verschillende plaatsen gemeten. Aan de hand van deze metingen wordt de omvang berekend. IMS of FIFA inspected ballen hebben een omvang tussen 68 en 70 cm.

 

2. Permanente rondheid

Een bal moet volledig rond zijn om een perfecte vliegbaan te ontwikkelen. Ter controle van de rondheid wordt de doorsnede van de bal op 16 verschillende plaatsen gemeten en de gemiddelde doorsnede berekend. Het verschil tussen de grootste en de kleinste omvang mag niet groter zijn 2%.

 

3. Stuitkracht

Bij een temperatuur van 20 °C moeten de ballen een bepaalde opstuit hebben. Dit wordt onderzocht door de bal tien keer van 2 meter hoogte op een stalen plaat te laten vallen. Voor IMS of FIFA inspected ballen is dit: 125 – 155 cm.

 

4. Wateropname

Om er zeker van te zijn dat een bal ook bij natte omstandigheden vrijwel dezelfde eigenschappen behoudt als bij droge omstandigheden, wordt er een speciale FIFA wateropname proef gedaan. Bij deze proef wordt de bal continu gedraaid en 250 keer in een waterreservoir geduwd. De bal mag hierbij niet meer water opnemen dan 10-15% van het eigen gewicht.

 

5. Perfect gewicht

Bij deze proef wordt de bal drie keer in een gesloten cabine gewogen. De cabine is dermate afgedicht, dat de weegschaal niet door een luchtstroom beïnvloed kan worden. Het gewicht moet liggen tussen 410 en 450 g.

 

6. Drukverlies

Bij deze FIFA proef wordt de bal op een standaardwaarde opgepompt en mag binnen 72 uur maximaal 20 – 25% drukverlies tonen.

 

7. Consistentie van vorm en maat

Met deze proef wordt gecontroleerd of de vorm, maat en de luchtdruk gedurende een wedstrijd constant blijven. Hiervoor wordt de bal 2.000 keer met een snelheid van 50 km/h tegen een stalen plaat geschoten. De naden en het ventiel mogen hierbij niet beschadigen. Er mag hooguit een minimale verandering van de luchtdruk, rondheid en omvang plaatsvinden.